Hogyan lettél belsőépítész? Milyen út vezetett a Paralel elindításáig?

Fazekas Dávid, alapító: Körülbelül 15 évvel ezelőtt kezdtem egyedi bútorokat építeni. Eleinte “csak” faipari megoldásokkal foglalkoztam, a hagyományos értelemben vett egyedi bútorokat készítettem. Az utóbbi időben viszont a különböző bútorok elkészítéséhez gyakorlatilag megkerülhetetlen, hogy más anyagokkal is dolgozzunk. Napi szinten építünk be munkalapokat, fedlapokat természetes kőből, technikai kőburkolatból, akril alapanyagból. Ezek speciális munkalapanyagok, amik ma már teljesen az asztalos szakma “sajátjává” váltak. Kialakult alvállalkozói kapcsolatrendszerünk van, így a fémből, üvegből készült elemeket, kárpitozott elemeket is magunk szerezzük be projektjeinkhez. Ehhez persze fontos volt, hogy én is megismerjem a különböző anyagokat, megmunkálási technológiákat. 

 
Miért pont manufaktúra? És hogyan jönnek a képbe a konyhák?

Azért tekintek a Paralel Enteriőrre manufaktúraként, mert a munkáimat mindig nagy odafigyeléssel, egyedileg és átgondoltan készítem. Soha nem vonzott a futószalagon gyártott megoldások világa – sokkal inkább az, amikor egy termék vagy tér valóban az adott igényekre szabott, kompromisszummentes és funkcionálisan hibátlan. Ennek elérése érdekében szeretek nagy figyelmet fordítani minden részletre. A manufaktúra ezt hivatott jelezni.

A konyhabútor készítés talán a legösszetettebb terület, mert sok különböző funkciónak kell megvalósulnia viszonylag kis területen. Másrészt minden apró részletnek komoly funkciója van. Egy konyhát nem lehet félvállról venni, hiszen itt minden nap használatban van minden elem. Ezért is közel áll hozzám: egyszerre jelent kihívást, szakmai fejlődést és lehetőséget arra, hogy valóban értéket adjak az ügyfeleimnek.

 

Akkor egy-egy projekt igazából egyensúlyozás a design és a funkció között?

Így igaz, a design nálam sosem öncélú díszítés. Fontos, hogy egy tér vagy egy bútor szép és esztétikus legyen, de ez nem mehet a funkció rovására. Nem szeretem a „csicsát” és a túlzó stílusirányzatokat – sokkal közelebb áll hozzám az egyszerű, letisztult és “sallangmentes” megoldás, ahol minden a helyén van, és minden elsődlegesen a használhatóságot szolgálja.

 

Hogyan születik egy egyedi konyha vagy belső tér?

Minden egyes munkát szinte a nulláról kell kezdeni, mert annyira egyediek a mai belsőépítészeti feladatok. Emiatt gyakran termékfejlesztésnek is tekinthető a folyamat. Szeretem átgondolni, hogy mi miért készül úgy, ahogy, és minden döntés mögött legyen egy logikus magyarázat. Ez számomra nemcsak szakmai kihívás, hanem örömforrás is, főleg, amikor látom az elkészült bútort és az Ügyfeleim reakcióját.

Speciális, ívelt, szövet falburkolat egy exkluzív lakás előszobájában

 
Hogyan látod a Paralelt a jövőben, mondjuk öt év elteltével?

A célom, hogy a Paralel öt éven belül egy olyan stabil manufaktúrális branddé váljon, amelynek neve egyet jelent az igényességgel és a személyre szabott, kompromisszummentes belsőépítészeti megoldásokkal. Hiszem, hogy egyre többen keresik az egyedit – azt, ami valóban illeszkedik az életükhöz, és nem egy előregyártott sablon. Szeretném, ha a Paralel ebben a szemléletben stabil szereplővé válna a hazai piacon: lakások és családi házak mellett közösségi terek – például hotelek, éttermek – enteriőrjeinek megvalósításával is.